Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skalpel, prosím!

19. 2. 2012

Tady pomůže už jen operace...''Jakmile uslyšíme v ordinaci veterináře tato slova,víme,že je zle.Stejně jako když se podobnou zprávu dozvíme o někom blízkém v ordinaci lidského doktora.Člověku vysvětlíte, že je to opravdu nejzazší možnost,jenže co zvíře? Zvláště když se na nás kouká těma svíma psíma očima... Druhá strana je naděje,že se náš mazlík uzdraví.Hlavně nepanikařit,nezmatkovat a připravit se.

Proč se dělá u pejsků před operací vyšetření krve?

Každá anestezie  bývá doprovázena určitým rizikem,prto provádíme předoperační vyšetření.To by mělo mimo jiné odhalit onemocnění,která mohou ohrozit bezpečný průběh zákroku.Posuzujeme celkévý zdravotní stav,vyšetřujeme funkcí dýchacího a oběhového aparátu a provádíme  hematologické a biochemické vyšetření krve,v němž se zaměřujeme především na jaterní a ledvinné funkce,protože anestetika jsou odbourávána v játrech a následně vylučována ledvinami.U starších pacientů,kterým je více jak 8 let,děláme před plánovanou operací vyšetření ještě rozsáhlejší.

Co musí udělat majitel psa před operací?

Před vlastním zákrokem nechá majitel zvíře na lačno.U dospělých dodržujeme  hladovku 12 hodin,u mláďat zhruba 6 hodin.Důvodem je prevence vdechnutí zvratků v případě zvracení.Pít mohou bez omezení.Dehydratované psi nebo ty s onemocněním ledvin či v celkově špatném stavu je nutno před zákrokem stabilizovat pomocí infuzní terapie.Majitel by měl zvíře těsně před zákrokem vyvenčit.

Pejska si odvážíme hned po operaci?

Domů posíláme psa až po nabytí úplného vědomí.Někteří psi mohou být po porbuzení dezorientovaní,nemusí svého pána poznávat a mohou reagovat i agresivně.Zvířata předáváme ve stavu,kdy jsou schopná odejít po svých,ale i tak je lepší přinést sebou přepravku jen kdyby náhodou.

Pak příjdeme domů a co s pacientem?

Doma necháme zvíře na klidném místě dospat nejlépe na podložce přikryté dekou.Nikdo ho nebude rušit.Probouzení musí probíhat v teple.Pouze štěnata necháme na vyhřívací dečce.

Rána pejska určitě také bolí...

Analgetika,tedy léky tišící bolest,jsou součástí anestezie.U silně bolestivých zákroků s dávají analgetika po dobu několika dnů po operaci.K jejich podávání je nutné přistupovat individuálně,s ohledem na typ zákroku,věk a povahu pacienta.Každé zvíře,stejně jako lidé,má jiný práh bolesti.

A jak je to s krmením?

Až si pejsek sám dojde k misce s vodou,může se napít,s počátku dáe jen malé množství vody.Jíst by měl až druhý den,nejdříve však 6 hodin po zákroku.Denní dávku je dobré  druhý den po operaci rozdělit alespoň na 3 porce.Další dny už můžeme krmit bez omezní.JInak je to po zákrocích  na trávicím traktu,v takových případech je nasazena několikadenní hladovka.

 Co venčení?Máme se připravit,že pes bude vkonávat potřebu doma?

Režim je potřeba upravit individuálně podle typu zákroku,stavu a stáří pacienta.Po ortropedických zákrocích je nutné vodit psa na vodítku.PO kastraci  je mírné omezení,pes nemá skákat a divoce běhat ař 7 dní.

A když vytáhneme stehy,je vyhráno.......

PO vyndání je nejlepší zvíře nechat 12 hodin hlídat aby si ránu nelízal.Pokud je zahojená a pes se cítí dobře,řekneme že se proces povedl.